Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer om personuppgifter och cookies

Vad är CrossFit?

CrossFit är ett styrke- och konditionsprogram byggt på
ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet.

Varierat

Variationen i övningarna är central. Passen kan även varieras med olika redskap, tid och ordning på utförandet. Det är en planerad blandning av lätta och tunga lyft, kroppsviktsövningar, många eller få antal repetitioner, löpning, rodd, hopp, simning, klättring osv.

Genom att ständigt variera, kringår vi kroppens förmåga att anpassa sig och på så sätt undviker platåer i utvecklingen.

Funktionella rörelser

Människans vardag är full av rörelser som är naturliga för oss. Det kan vara allt från att gå i trappor och bära matkassar till att spela fotboll eller åka skidor.

Genom att träna på att dra, putta, hoppa, kasta, lyfta och springa osv. så förbereder vi oss för att möta utmaningar oavsett vilka det är. Med träningen vill vi hjälpa er uppnå ökad uthållighet för hjärta och muskler, göra er starkare, snabbare och rörligare samt bättra på balans, koordination och precision.

Hög intensitet

En annan central del i CrossFit är intensiteten i vilken vi utför övningarna. För att hjälpa oss med detta tränar vi ofta "mot klockan". Antingen ett givet antal övningar så snabbt som möjligt, eller en given tid under vilken du skall utföra så många rundor du kan av ett visst antal övningar.

Viktigt är dock att man först lär sig utföra övningen på ett korrekt och säkert sätt för att sedan, genom att öka farten, få den postitiva effekt det ger att träna under högre intensitet. Coacherna finns där för att se till att individens belastning och/ eller övning anpassas efter deras förutsättning så att träningen blir säker, rolig och givande.

Ett typiskt pass

Ett typiskt pass börjar vanligtvis med en gemensam uppvärmning ofta följt av kort mobilitetsträning för att på bästa sätt förbereda oss på själva träningspasset. Därefter ligger fokus på en eller ett fåtal grundläggande styrke-/ teknikövningar, i varierande belastning och tempo. Sedan kommer vi till den flåsigare delen, även kallad "metcon" som står för metabolic conditioning. Det är då vi startar klockan och ger järnet. Tiderna på dessa "metcons" varierar oftast mellan 2 och 20 minuter. Avslutningsvis varvar vi ner med någon form utav tilläggsträning och stretch.


Här är ett videoklipp som ger en kort inblick i sporten CrossFit och som kan motivera dig till att prova på!

Laddar...